Strona forum www.bazylikaolkusz.republika.pl
Gość
Witam . Na dzisiejszym kazaniu uszy mi opad³y s³uchaj±c Ks. Proboszcza
a mianowicie gdy wspomnia³ o wydatkach za ubieg³y rok, na pewno nikt nie zapamiêta tych cyferek bo by³o ich wiele -szacunek za to Proboszczowi .Ale !!! wydatek za remont mieszkanka dla Organisty ??? , to mo¿e Proboszcz siê wypowie o co tu chodzi -poprzedni organista by³ o 100 % lepszy ,gra³ wy¶mienicie a s³uch to ja mam ,no a Ten ,,Wspania³y"- Mgr. Organista to pora¿ka dla parafii uszy wiêdn± ,skacze po akordach !!! totalna klapa
Prawda jest taka ¿e poprzedni organista poprosi³ o podwy¿kê -no i siê zaczê³o
dowiedzia³em siê z pewnych ¼róde³ ¿e po przeliczeniu ( Mowa o by³ym organi¶cie ) jego pensji wysz³a ¶mieszna suma 5.35 z³ za msze to kpiny !!! a on od rana do wieczora w ko¶ciele , a jak mia³ przerwê do grza³ siê w swoim granatowym fordzie bo herbatka mu nie przys³ugiwa³a . I PROBOSZCZ MÓWI O LOJALNO¦CI O UCZCIWO¦CI PRACODAWCY !!!! CZEGO PROBOSZCZ UCZY I JAKI DAJE PRZYK£AD >>> CO £¡CZY PROBOSZCZA Z OBECNYM ORGANIST¡ !!!!!mo¿e kto¶ odpowie
skoro dosta³ takie warunki mieszkanie itd. a poprzedni 5.35 z³ za mszê PROSIMY O ODPOWIED¬
Gość
Witam:) A¿ ¿al czytac takie wypowiedzi... Zazwyczaj pisz± je osoby które nieczêsto bywaj± w ko¶ciele i w jak najmniejszym stopniu go wspieraj±. A co do Pana organisty z tego co wiem poprzedni organista okaza³ siê bardzo nieuczciwy dok³adnie nie pamiêtam co ale chodzi³o o jakie¶ przekrêty z jego strony. A jest co¶ na rzeczy gdy¿ po odej¶ciu z naszego ko¶cio³a Pan organista zatrudni³ siê w kilku okluskich szko³ach jako nauczyciel muzyki i tak szybko jak siê zatrudni³ tak te¿ szybko z tych stanowisk zosta³ usuniêty. i po roku ju¿ tam nie pracowa³. Z tego te¿ co wiem Pan organista zarabia nieco wiêcej ni¿ 5.35 za msze a pozatym ma w okresie ¦wi±tecznym razem z ko¶cielnymi dochód ze sprzedarzy op³atków ¶rednio 5z³-paczka lub wiêcej a parafian jest wielu. Pozatym organista ma dochody z pogrzebów itp. A co siê tyczy nowego Pana organisty gra ¶wietnie i jest napewno bardziej kompetentny od poprzedniego organisty o czym mo¿e ¶wiadczyc to i¿ pracowa³ w sanktuarium w £agiewnikach( o czym zapewne autor tego postu nie wiedzia³ gdy¿ nie za czêsto zda¿a mu siê bywac w ko¶ciele - a by³o to wielokrotnie powtarzane). A je¿eli chodzi o mieszkanie dla Pana organisty to parafia chcêc go zatrudnic musi mu je zagwarantowac bo trudne by by³o by doje¿d¿a³ on codziennie do Olkusza z Krakowa. Je¿eli autorowi co¶ nie pasuje to niech sam zaproponuje nowego organistê a zobaczy jak trudno znale¼c nowego. Sugerujê pojechac np. do ko¶cio³a w Przegini i pos³uchac tamtejszego organisty i dopiero wtedy siê wypowiadac na temat skakania po akordach i gry organisty.
Na zakonczenie pragn±³ bym dodac, ¿e zarzucanie niegospodarno¶ci naszemu proboszczowi jest troche nie na miejscu gdy¿ od wielu lat jest on naszym proboszczem i bardzo dobrze prowadzi sprawy naszej parafii. I czasami te¿ dzielnie zmaga siê z krzykaczami takimi jak powy¿ej!!!
Gość
Ciekawe... Mi siê wydaje ¿e to osobista sprawa ka¿dego:) Ja jestem ministrantem w tej parafii i nie mogê nic zarzucic anie jednemu ani drugirmu organi¶cie. Obaj ¶± bardzo przyjemni. A problemy miêdzyludzkie zawsze bed±. I nie nam to os±dzac przynajmniej ja tak my¶lê. My¶le ¿e warto poprostu zapytac o to proboszcza wprost. A nie szczuc lub zarzucac co¶ jednemu lub drugirmu organiscie bo to nie wypada:) Pozdrawiam wszszystkich i ¿yczê szczê¶liwego nowego roku:) PS.Autor pierwszego wpisu chyba ma naprawdê dobry s³uch bo ja nic nie s³yszê, a do drugirgo Pan pierwszy organista ten co by³, to ¶wietny pedagog uczy³ dzici znajomych i one by³y zadowolone. Teraz nawet lepiej ¶piewaj± Nie ka¿demu ka¿da praca musi siê podobac Panie Mikelco¶tam:) A co do reszty tematów to nie wiem... Ale faktycznie je¿eli organista zarabia 5,35 to ma³o szczególnie je¿eli jest Magistrem a nie ma ³atwych studiów.
Gość
PS2. My¶lê ¿e temat jest niepotrzebny. Pozdrawiam:)
Gość
Aha i spadaj kolo Pan Mikaelcostam od Pana poprzedniego organisty bo spoko z niego kole¶ i jest bardzo uczciwy i sympatyczny!!!!!! Wiec Spadaj!!!!!
Gość
Drogi Panie Mikelangelo. Co¶ Pan wie, ¿e dzwoni±, tylko nie za bardzo w którym ko¶ciele. Albo siê co¶ wie na 100% albo nie mówi, ¿e co¶ tam, jako¶ tam, nie za bardzo pamiêtam. Z tego co widzê to jest Pan dobrze zorientowany w pracy organisty, wiêc powinien sobie Pan zdawaæ sprawê z tego, ¿e dodatkowe pieni±dze ze sprzeda¿y op³atków w okresie przed¶wi±tecznym to trochê za ma³o na utrzymanie rodziny przez ca³y rok. A co do "nowego" Pana organisty to nie wiem w czym jest bardziej kompetentny od poprzedniego. To ¿e pracowa³ w sanktuarium w £agiewnikach o czym doskonale wiem, bo ks. Proboszcz wielokrotnie to powtarza³, jeszcze o niczym nie ¶wiadczy. Bo dlaczegó¿ to ju¿ tam nie pracuje? Mo¿e te¿ Go zwolnili (bo s³uchaæ Go nie mogli)?
Z Krakowa do Olkusza nie jest chyba tak daleko ¿eby nie mo¿na by³o codziennie doje¿d¿aæ, wiele osób doje¿d¿a i nie ma z tym problemu, a firmy im jednak mieszkañ nie daj±. Wiêc nie wiem jak to jest z t± gospodarno¶ci± naszego ks. Proboszcza, bo wydaje mi siê, ¿e miejscowy organista by³ dobry a na pewno tañszy w utrzymaniu. Wystarczy³o tylko zapewniæ mu uczciw± pensjê.
Ciê¿ko zaproponowaæ dobrego organistê - to prawda. Mieli¶my ju¿ nie jednego dobrego organistê np., ¶.p. Jacka Miszczyka, ale te¿ nie pasowa³ bo mia³ pewne problemy. Ale zamiast wyci±gn±æ rêkê i pomóc cz³owiekowi, lepiej by³o Go zwolniæ ( i gdzie ta mi³o¶æ do bli¼niego?).
Przypominam ¿e ¶.p. Jacek nale¿a³ do naszej parafii i dla nas gra³ a w podziêkowaniu za trud i pracê w³o¿on± w nasz± parafiê ks. Proboszcz nawet Mu na pogrzeb nie przyszed³! By³o 10- ciu ksiê¿y ale tylko jeden z naszej parafii (ks.Stanis³aw) i za to Mu chwa³a, a wstyd dla ca³ej parafii ¿e tylko jeden.
I na koniec: jak widaæ jestem ciut zorientowany i bywam trochê czê¶ciej ni¿ raz w roku w NASZYM KO¦CIELE.
UCZCIWO¦Æ ORGANISTY ????? A CO Z KS. TOMASZEM (to jest uczciwo¶æ)
Gość
Prawdê Pan mówi Panie Parafianinie1.